neděle 30. srpna 2009

Jak se milujou velryby


Kdybyste to nevěděli, tak jako jsem to nevěděl já, a chtěli byste to vědět, tak tady přikládám popis objevený v knížce Král krysa. Hlavní hrdinové šli za biologem, aby od něj zjistili informace o krysách, ale on se zrovna vyžíval v popisu velrybího rozmnožování.
Vychutnejte si zejména tu část, kde se popisuje, jak se vynoří "ohromný, hrůzně krásný samec". Hrůzně krásný!! To je hrůzně krásný spojení.
A ještě jedna zajímavost: české pojmenování "velryba sírobřichá" vymyslel spisovatel Jaroslav Hašek. Oficiální české biologické pojmenování pro tento druh zní "plejtvák obrovský".


"Vezměme však velrybu sírobřichou," vrátil se opět ke svému tématu. "To je obr i mezi velrybami. Víc než třicet metrů dlouhá a váží často i sto padesát tun. Největší stvoření, které žije - a vůbec kdy žilo - na naší zemi. Nejsilnější zvíře na světě. A její páření..." dodal Vexley rychle, neboť věděl, že pouze popis sexuálního života dokáže třídu zaujmout, "...její páření je nádherné. Samec počne dráždit samici tím, že vypouští překrásné sloupce vody. Bije ocasem do hladiny v blízkosti samice, která puzena chtíčem čeká. Pak se samec hluboko ponoří a náhle vyletí z vody, ohromný, hrůzně krásný. Zřítí se zpět a buší ocasem do vody, až se hladina pokryje pěnou." Vexley smyslně ztišil hlas. "Pak se přiblíží k samici a začne ji lechtat ploutvemi..."
Dokonce i Král, zajímající se jen o krysy napjatě poslouchal.
"Potom přeruší milostnou hru a opět se ponoří a nechá supějící samici na hladině. Možná ji opustil navždy." Vexley udělal dramatickou pauzu. "Leč nikoli. Neopustí ji. Zmizí v hloubkách oceánu snad na celou hodinu a sbírá síly. Pak se opět vynoří z vody celý a s hromovým úderem dopadne na hladinu v obrovském gejzíru vodní tříště. Začne obeplouvat samici, blíží se k ní stále těsněji, až ji pevně uchopí oběma ploutvemi a oba giganti se spáří."
Vexley byl vysílen nádherou představy pářících se obrů. Ach mít tak štěstí a být u toho, on, bezvýznamný člověk...
Pokračoval: "K páření dochází v červenci, v teplých vodách. Novorozená velryba váží při porodu pět tun a je skoro deset metrů dlouhá." Na tomto místě se vexley obvykle zasmál. "Jen si to představte!" Posluchači se zdvořile usmáli. A pak Vexley vyrukoval s myšlenkou, po které musel následovat smích zcela neomylně: "Když si představíte býka a velikost toho jeho královského potěšení, co teprve takový velrybí samec, co?"





Žádné komentáře:

Okomentovat