úterý 24. července 2012

Descanse en paz, o mejor aún, descanse en libertad

Odpočívej v pokoji, nebo ještě lépe, odpočívej ve svobodě.


Nikdo by neměl zemřít dříve, než dosáhne svých snů o svobodě.
(Yoani Sánchez, www.desdecuba/generacey)


ČTK
Známý kubánský disident Oswaldo Payá zemřel při autonehodě

Havana - Jeden z nejznámějších kubánských disidentů Oswaldo Payá zemřel v neděli při automobilové nehodě ve východokubánské provincii Granma. Vyšetřování nehody pokračuje, kubánská opozice však podle serveru elpais.com spekuluje i o vraždě. Payá strávil desítky let bojem proti komunistickému režimu vedenému bratry Fidelem a Raúlem Castrovými. Dvakrát byl nominován bývalým českým prezidentem Václavem Havlem na Nobelovu cenu za mír.

Jeho úmrtí vyvolalo v Česku soustrastné reakce. Přišla například od havlovské organizace Forum 2000, která jej zvala pravidelně na svoje výroční konference. "Oswaldo Payá však nikdy nedostal od kubánské vlády povolení vycestovat ze země. Rádi bychom vyjádřili upřímnou soustrast a podporu celé rodině," uvedlo Forum 2000 na svém webu. Hodlá sledovat vyšetřování nehody.

Zpráva hluboce zasáhla také biskupa Václava Malého. "Rád vzpomínám na setkání s ním při mé návštěvě na Kubě v roce 2003. Velice jsem si ho vážil jako významného, hluboce věřícího a neohroženého muže, který dodával svému okolí naději a sílu zaujímat pevné občanské postoje odvahy k pravdě," uvedl podle České biskupské konference Malý. Zdůraznil, že i nadále stojí na straně obhájců lidských práv.

"Bude to mít velký, nepředstavitelný dopad, je to velice strašná chvíle," citoval server lainformacion.com reakci disidentovy sestry Marlene Payáové.

Dcera zemřelého opozičníka Rosa María Payáová podle serveru elpais.com pro různá média uvedla, že jejímu otci chtěl někdo ublížit a že to nyní skončilo jeho smrtí. Podobná podezření mají mimo jiné také někteří kubánští opozičníci. Čeká se však na výpovědí dvou spolucestujících, kteří nehodu přežili, a na celkové výsledky probíhajícího vyšetřování.

Nehoda se stala kolem 14:00 místního času v místě La Gavina, když byl Payá se třemi spolucestujícími na cestě z Havany do města Bayamo. Podle dosavadních výpovědí svědků ztratil řidič kontrolu nad vozidlem a narazil do stromu. Druhou obětí nehody byl podle europapress.es i Kubánec Harold Cepera. Další dvě osoby z celkem čtyřčlenného osazenstva vozu sedmadvacetiletý Španěl Ángel Carromero a také sedmadvacetiletý švédský politik Jens Aron Modig byly podle serveru lainformacion.com se zraněními převezeni do nemocnice ve městě Bayamo.

Rodina disidenta se vydala do města Bayamo, aby identifikovala jeho tělo.

"Tato neděle se stala dnem smutku. Hrozná tragédie pro jeho rodinu a ztráta pro opoziční hnutí," uvedl předseda Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) Elizardo Sánchez, který je podle agentury AP v podstatě mluvčím malé kubánské opozice. "Byl to výrazný vůdce. Věnoval roky svého života boji za demokracii," dodal.

Dlouholetý katolický disident Payá, držitel Sacharovovy ceny Evropského parlamentu z roku 2002, se snažil změnit totalitní režim nenásilnou a ústavní cestou. V roce 1999 také obdržel cenu Homo Homini společnosti Člověk v tísni. V lednu 2003 navštívil též ČR a setkal se tehdy s Havlem.

Šedesátiletý Payá byl pro svou důslednou obhajobu lidských práv neustálým terčem represí havanského režimu. Byl mnohokrát zatčen a vyslýchán, na jeho dům opakovaně zaútočily davy organizované politickou policií.

Žádné komentáře:

Okomentovat