sobota 22. září 2012

Srdcovka 007 - Večer teskné nálady

Některý songy jsou SRDCOVKY. Tohle je jedna z nich.



Miloval jsem nade vše "sklepáckou" verzi tohoto songu. I pod sklepáckou taktovkou ho zpívala Načeva, písničku si pak přenesla do svýho "sólo" repertoáru a takhle předělala. Hodně se tím změnilo, ale nepokazilo se to, a já stejně hodně miloval i ten text, který se vůbec nezměnil. Takže Večer teskné nálady v nové verzi, ta sklepácká bohužel na Youtubu není.

pátek 21. září 2012

Sloní paměť

Hodně mých příspěvků tady začíná spojením „Dneska jsem úplnou náhodou zjistil, viděl, našel…“ Tak abych dodržel tradici: Dneska jsem úplnou náhodou, když jsem se vrtal v Newtonu, narazil na jednu mojí starou glosu,.která vyšla v roce 2007 v MfD. Glosy sloužily ke komentování článků, které u nás v daném týdnu vyšly. Jeden článek se týkal i slonů v liberecké ZOO. Glosa vždy začínala malým úryvkem z daného článku a pak už jsem si moh dělat srandu. Takhle to vypadalo s těmi slony:

Každodenní rituál podstupují dvě samice slona bengálského v liberecké zoo. Jejich ošetřovatelé je ráno sprchují vodou z hadice.

Jestli se mě ještě někdy někdo bude ptát, čím bych chtěl být, budu říkat, že slonicí v liberecké zoo. Začínat každý den sprchou z hadice, prohlídkou a pedikúrou, to nezní vůbec špatně. A navíc jsou tu další klady. Slonice nemusí chodit do práce, neplatí daně. Nemají mobily, takže jim každých pět minut nikdo nevolá. Nemusí nikdy nikam spěchat. A když už někam jdou, tak na to mají hned čtyři nohy. Nemusí se s vozíkem prodírat uličkami v hypermarketech. Neutrácejí za drahý benzin. Můžou mávat chobotem jak chtějí, ale číst se stejně nenaučí. Takže tuhle glosu si nikdy nepřečtou a nebudou vědět, že si z nich dělám srandu. A psát taky neumějí, takže nikdy do redakce nepošlou žádnou stížnost.
Horší by bylo, kdyby jim to někdo vytroubil. Pamatovaly by si mě. Slonice sice nic neumí a nic nemusí, ale paměť mají jako slon.

středa 19. září 2012

Zajímací rozhovor

Dneska jsem čirou náhodou narazil na rozhovor, který byl publikován už v červenci na serveru Literarni.cz. Rozhovor s Marií Zábranovou, manželkou Jana Zábrany...Zpočátku se rozhovor točí kolem nově vydané knihy Zábranových povídek, postupně se ale dotýká dalších věcí.
Marie Zábranová například přiznává, že o existenci slavných deníků se dozvěděla až dva týdny před tím, než Zábrana zemřel. Mimo jiné také říká: "To, že něco píše, byl jeho nejpřirozenější způsob života."


Odkazy:
Rozhovor s Marií Zábranovou
Jeden můj starší text o Zábranovi, Škvoreckém a Prezydentovi Krokadýlů
A jeden malý text o slovíčku, které použil Zábrana